Lanto HBC

Lanto HBC is met diepvries sperma beschikbaar bij HvM Stal te Hoornsterzwaag (06-22018788) en HBC Stal te Boijl (0561-421244).

Dekgeld € 700,00 bij dracht excl. verzending, afdracht, evt. overige kosten en BTW. Dekgeld bij gust € 200,00 excl. verzending, afdracht, evt. overige kosten en BTW. Zie verder de dekvoorwaarden.

Lanto HBC = Delviro HBC x Urby ster pref = Patijn pref x Marrith keur pref = Renovo pref x Ilona ster = Bariton x Talmela ster pref

Lanto HBC is vosfactor vrij.

YouTube video

 

AFSTAMMING

De 1.69m metende Lanto HBC is de eerste goedgekeurde nakomeling van Delviro HBC. De Vulcano zoon Delviro HBC heeft menig concours op zijn naam weten te schrijven, waaronder de nieuwelingenklasse in Bennekom en de Oregon Trofee in 2016. Lanto HBC heeft als moeder de ster preferente Urby V (Patijn). Jack V.D.B (Manno), een halfbroer van Lanto HBC, behaalde als veulen een eerste premie op de lokale stamboekkeuring en werd in 2014 uitgenodigd voor de NVK. Uit de moeder van Urby komen meerdere nakomelingen waaronder Evert V (Stjerreljocht Surprise) en Wieke V (Manno) die beiden uitgebracht zijn in de grote limiet. Een andere nakomeling is de stermerrie Zilka V, een volle zus van Urby V, welke een IBOP van 80 punten behaald heeft. Uit dezelfde moederlijn komt de in 2016 goedgekeurde Indiana (Colonist).

Download hier het artikel over Lanto HBC in KWPN Magazine nr. 2 – februari 2019

EXTERIEUR

Lanto HBC is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische en bergop gebouwde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en ruim voldoende aangesloten. De croupe is goed van ligging, lengte en bespiering. De broekspier loopt lang door. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien rechts voor licht frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en zeer goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit.

2 februari 2019 HK Den Bosch:
Voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Johan Hamminga: “Wat een luxe tuigpaard zien we hier in de baan. De beoordelingscriteria voor een tuigpaard zijn de houding en beweging. Belangrijk bij de houding is dat het paard kan terugkomen in het front en kan rijzen in de voorhand, waarbij hij vanuit het achterbeen naar voren wil doortreden en echt wil gaan zitten, met veel kracht van achteruit de schouder kan liften en het voorbeen ver naar voren kan weg zetten. Als we kijken naar die criteria dan springt de Delviro zoon Lanto HBC daar echt bovenuit. Lanto is een zeer tuigtypische, elegante hengst met veel front en een mooie lange kap die hij heel goed gebruikt. De hengst kan mooi schakelen, heeft een sterke bovenlijn met een goed ontwikkelde lendenpartij. De hoogbenige hengst beschikt over hard en droog beenwerk en als hij beweegt dan doet hij dat heel sterk vanuit de achterhand, met een rijzende voorhand met veel knieheffing en ruim vanuit de schouder. De hengst heeft zelf veel maat, maar ook in de moederlijn – waaruit ook concourspaard Wieke V en KWPN hengst Indiana komen – zit veel maat.”

WAPENFEITEN:

2024 een zoon aangewezen voor het verrichtingsonderzoek KWPN

2023 twee zonen uit eerste jaargang aangewezen voor het verrichtingsonderzoek KWPN

2022 zes zonen uit eerste jaargang in eerste bezichtiging met als resultaat drie ster hengsten en drie doorverwezen naar tweede bezichtiging KWPN

2022 CH Luttenberg: 1e plaats in grote limiet

2022 CH Exloo: 2e plaats in grote limiet

2022 Nationale Tuigpaardendag Lunteren: 2e plaats Manno Trofee

2022 fokdag Oldebroek: Panini (Lanto HBC) algemeen kampioen

2022 CK TP Noord Tolbert: Sendie W (Lanto HBC) 2e plaats kopgroep veulens

2022 CH Norg: 1e plaats dekhengsten

2022 CH De Wolden: 1e plaats tuigpaardenrubriek

2022 CK TP West Houten: Parina (Lanto HBC) 1e plaats en uitnodiging NMK.

2020 afstammelingenkeuring goedgekeurd

2019 verrichtingsonderzoek goedgekeurd en kampioen verrichtingsonderzoek

2019 verrichtingsonderzoek aangewezen en kampioen hengstenkeuring

AFSTAMMELINGENKEURING 2020 LANTO HBC:

Samenvatting
Lanto HBC toonde een wisselende collectie voldoende tuigtypische veulens, die zeer wisselend van ontwikkeling zijn en doorgaans beter in het rechthoeksmodel moeten staan. De veulens zouden doorgaans meer ras en uitstraling moeten hebben.
Het voorbeengebruik in draf heeft voldoende ruimte en zou meer knieactie moeten tonen.
Het achterbeen zou meer buiging en kracht moeten tonen en de veulens zouden achter beter gesloten moeten blijven.
De veulens zetten in draf de hals er voldoende tot ruim voldoende op, komen voldoende terug in het front en zouden er doorgaans meer in moeten klimmen.
De veulens tonen een matig tot ruim voldoende zweefmoment en voldoende balans.
De door de eigenaar geselecteerde veulens wijken wat betreft type, ontwikkeling en hun optreden in beweging positief af van de rapportage.

Fokadvies
De veulens van Lanto HBC vallen positief op met de halzen die er doorgaans goed opstaan en het kwaliteitsvolle fundament. De merries waaraan Lanto HBC wordt gepaard dienen over een sterke bovenlijn en krachtige actievolle bewegingen te beschikken.
Aantal in 2019 gedekte merries: 105
Aantal in 2020 getoonde veulens: 24
20 door het KWPN uitgenodigde veulens

ONDERZOEKSRAPPORT

Lanto HBC is een eerlijke, betrouwbare, zeer tuigtypische hengst die over zeer veel natuurlijke aanleg beschikt. De hengst heeft veel tot zeer veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed rijden. De stap is correct en goed van ruimte en souplesse. Voor de showwagen beweegt de hengst met een zeer goede lichaamshouding en zeer veel lichaamsgebruik. Lanto HBC heeft in beweging een aansprekend front waarbij de hals er zeer goed op staat. Lanto HBC heeft zeer veel knie-actie en schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen maar mag nog een fractie krachtiger ondertreden. De draf heeft veel tot zeer veel zweefmoment. Lanto HBC heeft veel tot zeer veel looplust. De hengst heeft als tuigpaard zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

LANTO HBC 50 dagen verrichtingsonderzoek/tuigpaardhengsten – voorjaar 2019

Het onderzoek is uitgevoerd van 4 maart t/m 19 april 2019.

Behaalde cijfers:
front 9
lichaamshouding 9
zweefmoment 8,5
actie vh voorbeen 9
gebruik vh achterbeen 8
looplust 8,5
algeheel beeld als tuigpaard 9

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Lanto HBC kan tuigtypische eigenschapppen alsmede maat en formaat toevoegen aan de tuigpaardenfokkerij.

Lanto HBC is vrij van de vosfactor.

Moederrapport:
Urby V is een goed ontwikkelde tuigtypische merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is sprekend.
De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding.
De hals is goed van vorm, voldoende van lengte en voldoende van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en voldoende van lengte.
De schouder is goed van lengte en iets steil van ligging.
De rug is goed van lengte en goed van bespiering.
De lendenen zijn goed bespierd en voldoende goed aangesloten.
De croupe is goed van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering.
De broekspier is goed van lengte.
Het voorbeen is correct gesteld.
Het achterbeen is sabelbenig.
De koten zijn goed van lengte en correct gesteld.
De hoeven zijn voldoende goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met voldoende ontwikkelde verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.
De stap op de harde bodem is kort en stug.
De draf is ruim voldoende van ruimte met een goede houding en een goed ondertredend achterbeen. Het voorbeengebruik is matig met weinig knie aktie.