OVER ONS

De afkorting HBC betekent Handels- en Beleggings Combinatie. Het is de naam van de in 1969 opgerichte BV, waarin de familie Schep actief was op het gebied van bemiddeling en aan- en verkoop van onroerend goed. Van oudsher is de HBC Stal actief in de paardensport met een stevige agrarische tak in zowel de melkveehouderij als de akkerbouw.

Vanaf 1971 werd er deelgenomen aan hengstenkeuringen. Er volgde tot heden een lange lijst van goedgekeurde rij- en tuigpaardhengsten.

De wedstrijdstal bestaat hoofdzakelijk uit springpaarden en tuigpaarden. De stal in Bergambacht wordt bevolkt met jonge opfokpaarden.

Vanuit de vroegere periode was de wedstrijdstal zeer succesvol op het gebied van tuigpaarden. Jan Schep behaalde meer dan 40 nationale kampioenschappen.

Bovendien zijn twee springpaarden en een dressuurpaard die door onze stal zijn ontdekt en opgeleid op de Olympische Spelen geweest, te weten Tamino, Mc Kinley en Scandic.

Sinds 1998 bestaat de vestiging in Boijl uit gerenoveerde stallen en een binnen accommodatie voor het selecteren van onze springpaarden.

Momenteel bestaat onze fokkerij uit een vijftiental fokmerries met hun aanwas. Al jaar en dag is bij ons het doel om de eigen gefokte veulens, met name rijpaardveulens, door te ontwikkelen naar springpaard tot een leeftijd van 8 jaar. Tussentijds vindt er regelmatig selectie en verkoop plaats.

Wat de sportstal betreft worden de paarden van 4 jaar en ouder uitbesteed aan professionele stallen. De meeste paarden worden al 20 jaar als 4-jarige opgeleid in Polen tot ze na verdergaande selectie geschikt zijn voor de sport. Met name de samenwerkingen met Regina Leeuwen & Peter Olthof, Peter & Stijn Hokse en Sjoerd Kommers zijn voor ons van groot belang. Ernesto Canseco rijdt enkele van onze betere paarden, bovendien verzorgt hij mede de verkoop van de paarden.

Ons rijpaarden hengstenbestand is de afgelopen jaren indrukwekkend geweest, waarbij de keurhengst Cantos het meest in het oog springt. Tevens staan hoog op de indexen Alicante HBC, Dantos HBC, Charisma HBC, Gullit HBC en Oerend Hard HBC. In samenwerking met Reinie Tewis zullen wij de in Den Bosch aangewezen hengst Pride HBC aanbieden voor het verrichtingsonderzoek.

Dit jaar is bij ons Oerend Hard HBC beschikbaar. Zijn presentatie op de HK hengstenkeuring in Den Bosch is door velen geprezen. Deze fraai gemodelleerde hengst is gefokt door Hans de Roover uit een stam boordevol sportpaarden. De fokstam van Oerend Hard HBC bevat naast veel sportpaarden ook de basis van onder meer de KWPN goedgekeurde fokhengsten: Grandorado TN, Gullit HBC en Kalmar VDL.

DeĀ  HBC Stal heeft veel gezicht gekregen door onze tuigpaarden. Vele tientallen tuigpaardhengsten zijn goedgekeurd en hebben onze hengstenhouderij gediend. De sportstal behaalde meer dan 40 nationale kampioenschappen. Op dit moment is de kampioenshengst Lanto HBC onze blikvanger en hebben wij voor het komende jaar weer enkele jonge hengsten die wij gaan aanbieden.

Het fenomeen Gardenia HBC wordt als fokmerrie gebruikt en is nog steeds het gezicht van onze tuigpaardenstal. Haar kampioenschappen afgelopen jaren waren indrukwekkend. Dit jaar krijgt ze een veulen van Roy M.

Wat de tuigpaardenstal betreft is de samenwerking met Harry van Middelaar vanzelfsprekend. Ook de tuigpaardhengsten staan bij Harry ter dekking. De HBC Stal houdt zich nu en in de toekomst bezig met de fokkerij van hoogwaardige sportpaarden (springpaarden) en enkele tuigpaarden. Momenteel hebben wij Montreal in opleiding, een jonge Idol zoon die de nieuwelingenklasse in Bennekom won. Naar verwachting is dit weer een van onze toekomstige sportpaarden.

De hengstenhouderij gaat via gerenommeerde stations zoals HvM Stal, Hengstenhouderij Wilting, Stal De Roover, Reinie Tewis, Hengstenstation It Heechsan en alle overige erkende SWS stations.

Na 50 jaar zeer actief geweest te zijn in de breedste zin van de paardensport richten wij ons nu op een kleinschalig fokbedrijf met uiteindelijk als doel de paarden voor de springsport klaar te maken en te genieten van enkele mooie tuigpaarden in zowel de fokkerij als de wedstrijdsport.

Momenteel worden er meer dan 25 wedstrijdpaarden van alle leeftijden opgeleid voor de springsport en klaargemaakt voor de verkoop.

Alhoewel wij professioneel gezien geen hengstenhouderij meer hebben, is er rondom ons heen nog steeds vraag naar sperma van onze eigen hengsten en daar willen wij onze klanten graag mee van dienst zijn. Dit gebeurt in samenwerking met de bestaande stations onder leiding van Sjieuwke Couperus en Thom van Veen.

Regelmatig hebben wij uit onze eigen fokkerij enkele zeer interessante fokmerries te koop, dit om ons in het aantal te beperken. Al onze fokstammen bestaan uit sportlijnen die zich in de nationale en internationale sport waarmaken.

LANTO HBC verkocht

LANTO HBC verkocht

Na vijf dekseizoenen op het station van Harry van Middelaar is Lanto HBC verkocht als sportpaard aan de familie Pos uit Ankeveen, door bemiddeling van Marcel Ritsma.

Lees meer