OVER ONS

De afkorting HBC betekent Handels- en Beleggings Combinatie. Het is de naam van de in 1969 opgerichte BV, waarin de familie Schep actief was op het gebied van bemiddeling en aan- en verkoop van onroerend goed. Van oudsher actief in de paardensport en een stevige agrarische tak, zowel melkveehouderij als akkerbouw.

Vanaf 1971 werd er deelgenomen aan hengstenkeuringen. Er volgde tot heden toe een lange lijst van goedgekeurde rij- en tuigpaardhengsten.

De wedstrijdstal bestaat hoofdzakelijk uit springpaarden en tuigpaarden. Ook is er een lijntje in de dressuurrichting. De stal in Bergambacht wordt vanaf die tijd bevolkt met paarden voor de fokkerij en de tuigpaarden voor de sport.

Vanuit die periode was de wedstrijdstal zeer succesvol op het gebied van tuigpaarden. Jan Schep behaalde meer dan 40 nationale kampioenschappen.

Sinds 1998 is de stoeterij uitgebreid met een vestiging in Boijl, bestaande uit stallen en accommodatie voor sportpaarden en hengstenhouderij. Voor de opfokpaarden is er een tweede vestiging in Boijl, welke na de recente verkoop van onze hoofdvestiging na renovatie bevolkt wordt door onze fokmerries en opfokpaarden.

Momenteel bestaat onze fokkerij uit een vijftiental fokmerries met hun aanwas. Al jaar en dag is bij ons het doel om de eigen gefokte veulens, met name rijpaardveulens, door te ontwikkelen als springpaard tot een leeftijd van 8 jaar. Tussentijds vindt er regelmatig selectie en verkoop plaats.

Wat de sportstal betreft worden de paarden van 4 jaar en ouder uitbesteed aan professionele stallen. De meeste paarden worden al 20 jaar als 4-jarige opgeleid in Polen tot ze na selectie geschikt zijn voor de sport. Met name de samenwerking met Marc en Julia Houtzager, Ernesto Canseco, familie Van den Broek, Regina Leeuwen en Peter Hokse is voor ons van groot belang.

Drie van onze in eigendom of opgefokte paarden hebben de Olympische Spelen bereikt, te weten: Mac Kinley (2x), de dressuurhengst Scandic en HBC Tamino.

Ons hengstenbestand is de afgelopen jaren indrukwekkend geweest, waarbij de keurhengst Cantos het meest in het oog springt. Tevens staan hoog op de indexen Alicante HBC, Dantos HBC, Charisma HBC en Gullit HBC.

Dit jaar is bij ons Oerend Hard HBC beschikbaar. De aangewezen Gullit HBC zoon Nashville HBC gaat deze zomer in de sport en wordt dan aangeboden voor de KWPN verrichting.

De  HBC Stal heeft veel gezicht gekregen door onze tuigpaarden. Vele tientallen tuigpaardhengsten zijn goedgekeurd en hebben onze hengstenhouderij gediend. De sportstal behaalde meer dan 40 nationale kampioenschappen. Op dit moment is de kampioenshengst Lanto HBC onze blikvanger en hebben wij voor het komende jaar weer enkele jonge hengsten die wij gaan aanbieden.

Het fenomeen Gardenia HBC, aanvankelijk als fokmerrie gebruikt, is het gezicht van onze tuigpaardenstal. Haar kampioenschappen afgelopen jaren waren indrukwekkend. Dit jaar zoogt ze een Lanto HBC zoon en is ze drachtig van Roy M.

Wat de tuigpaardenstal betreft is de samenwerking met Harry van Middelaar vanzelfsprekend. Ook de tuigpaardhengsten staan bij Harry ter dekking. De HBC Stal houdt zich in de toekomst bezig met de fokkerij van hoogwaardige sportpaarden (springpaarden) en enkele tuigpaarden. Momenteel hebben wij Montreal in opleiding, een jonge Idol zoon die de nieuwelingenklasse in Bennekom won. Naar verwachting is dit weer een van onze toekomstige sportpaarden.

De hengstenhouderij gaat via gerenommeerde stations zoals HvM Stal, de familie Wilting te Wachtum, Stal De Roover en alle overige erkende SWS stations.

Na 50 jaar zeer actief geweest te zijn in de breedste zin van de paardensport richten wij ons nu op een kleinschalig fokbedrijf met uiteindelijk als doel de paarden voor de springsport klaar te maken en te genieten van enkele mooie tuigpaarden in zowel de fokkerij als de wedstrijdsport.

Momenteel worden er meer dan 20 wedstrijdpaarden van alle leeftijden opgeleid voor de springsport en klaargemaakt voor de verkoop.