OVER ONS

De afkorting HBC betekent Handels- en Beleggings Combinatie. Het is de naam van de in 1969 opgerichte BV, waarin de familie Schep actief was op het gebied van bemiddeling en aan- en verkoop van onroerend goed. Van oudsher is de HBC Stal actief in de paardensport met een stevige agrarische tak in zowel de melkveehouderij als de akkerbouw.

Vanaf 1971 werd er deelgenomen aan hengstenkeuringen. Er volgde tot heden een lange lijst van goedgekeurde rij- en tuigpaardhengsten.

De wedstrijdstal bestaat hoofdzakelijk uit springpaarden en een enkel tuigpaard. De stal in Bergambacht wordt bevolkt met jonge opfokpaarden.

Vanuit de vroegere periode was de wedstrijdstal zeer succesvol op het gebied van tuigpaarden. Jan Schep behaalde meer dan 40 nationale kampioenschappen.

Bovendien zijn twee springpaarden en een dressuurpaard die door onze stal zijn ontdekt en opgeleid op de Olympische Spelen geweest, te weten Tamino, Mc Kinley en Scandic.

Sinds 1998 bestaat de vestiging in Boijl uit gerenoveerde stallen en een binnen accommodatie voor het selecteren van onze springpaarden.

Momenteel bestaat onze fokkerij uit een 15-tal fokmerries met hun aanwas. Al jaar en dag is bij ons het doel om de eigen gefokte veulens, met name rijpaardveulens, door te ontwikkelen naar springpaard tot een leeftijd van 8 jaar. Tussentijds vindt er regelmatig selectie en verkoop plaats.

Wat de sportstal betreft worden de paarden van 4 jaar en ouder uitbesteed aan professionele stallen. De meeste springpaarden worden al 20 jaar als 4-jarige opgeleid in Polen tot ze na verdergaande selectie geschikt zijn voor de sport.

Naast de samenwerking met Ernesto Canseco, die mede zorgt voor onze afzet en enkele van onze betere paarden rijdt, zijn de samenwerkingen met Regina Leeuwen & Peter Olthof, Peter & Stijn Hokse, Sjoerd Kommers en Jurjan Bloem, waar de jonge springpaarden professioneel worden opgeleid voor de wedstrijdsport, voor ons van groot belang.

Ons rijpaarden hengstenbestand is de afgelopen jaren indrukwekkend geweest, waarbij de keurhengst Cantos het meest in het oog springt. Tevens staan hoog op de indexen Alicante HBC, Dantos HBC, Gullit HBC en Oerend Hard HBC.

In het dekseizoen 2024 zijn bij ons Oerend Hard HBC en Pim HBC met vers sperma beschikbaar. De presentatie van Oerend Hard HBC op de Stallion Show in Den Bosch is door velen geprezen. Deze fraai gemodelleerde hengst is gefokt door Hans de Roover uit een stam boordevol sportpaarden. De fokstam van Oerend Hard HBC bevat naast veel sportpaarden ook de basis van onder meer de KWPN goedgekeurde fokhengsten: Grandorado TN, Gullit HBC en Kalmar VDL. De eerste groep jaarlingen lijken bloedmooi gemaakte hoogbenige paarden te zijn die goed uitgroeien.

Dit jaar is goedgekeurd onze eigen gefokte hengst Pim HBC, zoon van Apardi. Hij komt uit de Vona stam, waar wij al jaar en dag mee fokken en waarvan de oudste afstammelingen, te weten Lavona HBC, Mavona HBC, Nadir HBC en Odyvona M op dit moment indrukwekkende prestaties neerzetten. Van de goedgekeurde Pim HBC hebben wij nog een halfbroer in opleiding die een bovengemiddeld springpaard lijkt.

Bij het examen slaagde Pim HBC met 80 punten. Pim HBC overtuigde rondom in het verrichtingsonderzoek met zijn elegante verschijning en plezierige werklustige instelling. De hengst beschikt op alle onderdelen over veel natuurlijke aanleg en presteerde bovengemiddeld in het verrichtingsonderzoek. Hij werd geroemd om zijn atletische vermogen en ontwikkelde zich zeer positief in het verrichtingsonderzoek. Een aanwinst voor de fokkerij van een top springpaard.

De HBC Stal heeft veel gezicht gekregen door onze tuigpaarden. Vele tientallen tuigpaardhengsten zijn goedgekeurd en hebben onze hengstenhouderij gediend. De sportstal behaalde meer dan 40 nationale kampioenschappen.

Het fenomeen Gardenia HBC wordt als fokmerrie gebruikt en is nog steeds het gezicht van onze tuigpaardenstal. Haar kampioenschappen afgelopen jaren waren indrukwekkend. Dit jaar krijgt ze een veulen van Cizandro.

Wat de tuigpaardenstal betreft is de samenwerking met Harry van Middelaar vanzelfsprekend. De HBC Stal houdt zich nu en in de toekomst bezig met de fokkerij van hoogwaardige sportpaarden (springpaarden) en enkele tuigpaarden. Het tuigpaard Montreal dat is opgeleid lijkt een fenomeen te kunnen worden. Na de overwinning van de nieuwelingenklasse in Bennekom stroomde hij door naar de open klasse waarin hij al drie keer won met Dirk Jan Mekkes aan de leidsels. De samenwerking met Stal Mekkes zal dit jaar worden doorgezet. Naar verwachting is Montreal weer een van onze toekomstige top sportpaarden.

De hengstenhouderij gaat via gerenommeerde stations zoals HvM Stal, Hengstenhouderij Wilting, Stal De Roover, Reinie Tewis, Hengstenstation It Heechsan en alle overige erkende SWS stations.

Na 50 jaar zeer actief geweest te zijn in de breedste zin van de paardensport richten wij ons nu op een kleinschalig fokbedrijf met uiteindelijk als doel de paarden voor de springsport klaar te maken en te genieten van enkele mooie tuigpaarden in zowel de fokkerij als de wedstrijdsport.

Constant worden er meer dan 25 wedstrijdpaarden van alle leeftijden opgeleid voor de springsport en klaargemaakt voor de verkoop.

Alhoewel wij professioneel gezien geen hengstenhouderij meer hebben, is er rondom ons heen nog steeds vraag naar sperma van onze eigen hengsten en daar willen wij onze klanten graag mee van dienst zijn. Dit gebeurt in samenwerking met de bestaande stations onder leiding van Sjieuwke Couperus en Thom van Veen.

Regelmatig hebben wij uit onze eigen fokkerij enkele zeer interessante fokmerries te koop, dit om ons in het aantal te beperken. Al onze fokstammen bestaan uit sportlijnen die zich in de nationale en internationale sport waarmaken.