Artikel Paardenkrant 5 oktober 2023:

CH Workum: van de vijf paarden in de open klasse wilde de jury er drie nog een keer zien voordat ze definitief op een rij werden gezet. Absolute uitblinker en daarmee ook winnaar was Montreal HBC (Idol) van de HBC Stal en hij werd gereden door Derk Jan Mekkes. De 6-jarige grote donkere vosruin betrok half juni een stal bij de familie Mekkes in Doezum en hij is op weg om een echt fenomeen te worden.

Hij won zijn eerste wedstrijd op het CSI Ommen, daarna de masterclass-wedstrijden op CSI De Wolden, Rijs en Opmeer. Begin september debuteerde hij i Houten in de open klasse en wist meteen te winnen. Daarna volgde Hoogland en ging het verder op straat in Workum.

Montreal is een natuurtalent met alleen voor een licht ijzertje extra. Hij walste in Workum met hoge ruime passen over de straat, heeft een krachtige achterhand, een hoog front en de oortjes altijd naar voren. Met zijn overwinning won Mekkes ook De Lammert Geerligs Wisselprijs die door zijn dochter Nancy Geerligs werd uitgereikt en in de ereronde zelfs de leidsels overnam van Derk Jan.