Op het CH Eext afgelopen zaterdag nam ereklassepaard en mega-kampioen Brandy op indrukwekkende wijze afscheid van zijn publiek, een publiek dat hem, net zoals gisteren, altijd op handen heeft gedragen. Brandy deed dat in handen van Harry van Middelaar geheel des Brandy’s: pronkend, groots en fier. Brandy kan bijgeschreven worden op de lijst der allergrootsten van de concoursvelden.

Niek en Marjo Augustinus uit Ommeren fokten de in 2006 geboren Uromast-zoon Brandy uit Uniek (stb pref van Waterman). Als vierjarige begon de concourscarrière van Brandy in handen van Harry van Middelaar. Deze rijder bracht Brandy vanaf 2010 zo’n negen jaar uit voor het Brandy Consortium. Het duo vormde een bijna niet te kloppen combinatie en Harry bracht Brandy tot bijzonder grootse prestaties. Een geweldige erelijst aan titels, meestal meerdere per seizoen, en 90 oranje linten wist dit illustere duo te behalen.

Recreatief
Sinds dit voorjaar is Toon van Doorn de geregistreerde van Brandy en deze tuigpaardliefhebber wil nu zelf op recreatieve wijze van Brandy gaan genieten. Van Doorn liet aan Van Middelaar de eer om het paard, dat door Harry is gemanaged tot een paard dat jarenlang tot de absolute top van de concoursvelden behoorde, te presenteren op zijn afscheid. Dat werd een zeer waardig afscheid. Zoveel allure, zo groots in front en houding, zo pronkend, zo lichtvoetig, zoveel persoonlijkheid, zo nieuwgierig de wereld in kijkend, zoveel uitstraling en zo scherp bewegend, alles was er nog bij Brandy. Harry omschreef Brandy eerder al eens als een uniek paard zonder minpunten en zou het een toeval vinden wanneer er nog een keer een paard als Brandy op zijn pad zou komen. Gisteren was dus het laatste optreden van dit unieke paard.

Nergens ter wereld
Greet Bergstra begeleidde het afscheid van Brandy op de van haar bekende enthousiaste wijze. Fokster Marjo Augustinus werd erbij betrokken en Brandy werd getooid met pracht linten. Zoals Brandy daar stond te kijken, het was zo indrukwekkend! Met een glaasje brandy werd er getoast op Brandy. Toon van Doorn had ook mooie woorden in petto voor diverse personen waaronder natuurlijk voor Harry. De capaciteiten van Harry vergeleek hij met die van Brandy. Maar heel mooi was dat Toon er op wees dat ons Nederlandse tuigpaard uniek is en dat we nergens ter wereld een schouwspel als dit kunnen meemaken. Brandy is het voorbeeld van een vrij en blij tuigpaard lichtte Toon toe. Met een ‘Dag Brandy’ van Greet en een snik van velen verliet Brandy als een vorst de baan.

(Bron DB voor KWPN)