U bent hier:

Delviro HBCpedigreevideonakomelingen

528003000805794 Stb zwart 1.62m
Vulcano x Kelvira keur pref sport (tuig) = Waterman pref x Helvira keur pref
Delviro HBC is beschikbaar met diepvries sperma bij de HVM Stal (Harry van Middelaar) te Hoornsterzwaag, 06-22018788 en bij de HBC Stal te Boijl, 0561-421244.
DEKGELD:
bij verzending € 150,- per rietje. Bij inseminatie in Boijl is het dekgeld € 550,-. Zie verder de dekvoorwaarden.


Delviro HBC is verkrijgbaar met diepvries sperma.


2 februari 2019: de jonge Delviro zoon Lanto werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de nieuwe jaargang! Voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Johan Hamminga: "Lanto V.D.B. is een zeer tuigtypisch, elegante hengst met veel front, een mooie lange kap die hij heel goed gebruikt. De hengst kan mooi schakelen, heeft een sterke bovenlijn met een goed ontwikkelde lendenpartij. De hoogbenige hengst beschikt over hard en droog beenwerk en als hij beweegt dan doet hij dat heel sterk vanuit de achterhand, met een rijzende voorhand met veel knieheffing en ruim vanuit de schouder. De hengst heeft zelf veel maat, maar ook in de moederlijn – waaruit ook concourspaard Wieke V en KWPN hengst Indiana komen - zit veel maat."

Februari 2016: de Brabanthallen schudden op hun grondvesten tijdens de Oregon Trofee, waarin tuigpaardhengsten strijden om de prestigieuze bokaal. Zes hengsten gingen tot het uiterste, maar Delviro HBC won voor het eerst in zijn carrière in de Brabanthallen, tot grote vreugde van rijder Harry van Middelaar. De jury  koos voor de zwarte heel constante Delviro HBC, die van neus tot staart door het lijf swingde. Harry van Middelaar reageert: "De Oregon Trofee winnen stond bovenaan mijn lijstje, ik had hem nog nooit gewonnen maar was wel een paar keer tweede. Dit is helemaal fantastisch!” Wat een front heeft hij en wat maakte hij rake krachtige klappen.

Op 2e Paasdag 2012 werd in Houten bij de Zilfia’s Hoeve de hengstenshow en Nieuwelingendag gehouden. Hier kwam de chique zwarte tuigpaardhengst Delviro HBC (Vulcano) bijzonder goed voor de dag. Hij wist met zijn prachtige optreden de Gouden Zweep te winnen. "Delviro was het meest tuigtypisch in het front. Hij heeft een mooi voorbeengebruik en liet een blije verrichting zien”, blikt jurylid Chantal van Dijk terug. "Hij bleef bergop lopen door het dragende achterbeengebruik”, vult Thomas van der Weiden aan.

Delviro HBC (Vulcano) heeft in 2011 de finale van het FSP-kampioenschap gewonnen op de KWPN Paardendagen. De hengst die is gefokt door H. Meyering uit Oosterhesselen en in eigendom is van de HBC Stal, werd voorgesteld door Harry van Middelaar. De mooi bergopwaarts gebouwde Vulcano zoon ging met heel veel front en een geweldig voorbeen door de baan.

Op de voorselectie van het FSP-kampioenschap te Norg behaalde Delviro reeds de volgende indrukwekkende punten voor de showwagen: gebruik voorbeen 95, gebruik achterbeen 90, looplust 92, houding en uitstraling 92 en algemene indruk 188. Aan de hand behaalde Delviro HBC voor type 84, correctheid 80, houding en beweging 84.

EXTERIEUR

Delviro HBC is een normaal ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is sprekend maar iets lang. De nek is voldoende van lengte en de hoofd/hals-aanzet is licht. De hals is goed van lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder is normaal van lengte en ligging. De rug is goed lengte en bespiering. De lendenpartij is goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is voldoende van lengte maar iets recht. De voorbenen zijn normaal van lengte en correct gesteld. De achterbenen zijn correct gesteld. De kootstand is normaal. De hoeven zijn royaal ontwikkeld. Het fundament is hard en droog en is passend qua omvang.

AFSTAMMING

Delviro HBC is, na de inmiddels naar de Verenigde Staten geëxporteerde Colonist, de tweede goedgekeurde zoon van Vulcano. Na beoordeling van zijn veulens werd Vulcano op wacht gezet maar de nafok van deze Manno zoon lijkt positief uit te groeien. Zelf is Vulcano bezig met een internationale carrière in de mensport. Veertien nakomelingen hebben inmiddels geregistreerde winstpunten wat resulteert in een fokwaarde van 156 (67% betrouwbaarheid).
Moeder Kelvira keur preferent sport (Ibop 82) is een dochter van de gewaardeerde preferente hengst Waterman waarvan niet veel bloed in de hengstenstapel voorhanden is. Kelvira is zelf met succes in de sport uitgebracht en verdiende 155 winstpunten. In totaal staan 16 nakomelingen geregistreerd. De bekendste zijn NMK-merrie Pelvira ster (Lorton) en de concourspaarden Truus keur (Renovo) met 198 winstpunten, Uviro (v.Manno) met 43 winstpunten en Celviro (Vulcano) met 35 winstpunten. Laatstgenoemde is nu een internationaal menpaard. Grootmoeder Helvira keur preferent (Batello) bracht onder meer het ereklassepaard Melviro (Waterman). Overgrootmoeder Truus keur (Nova Zembla) was ook een goede concoursmerrie.

PRESTATIES


2019


2018

2016

2014

2013

2012


DEN BOSCH


ROUVEEN

DEN BOSCH

OPMEER

RIJS

PUTTEN

ZUIDENVELD

BENNEKOM

DE BILT

BATHMEN

HENGSTENKEURING DEN BOSCH

HENGSTENKEURING HARDENBERG

LUTTENBERG

HOOGLAND

VERRICHTINGSONDERZOEK KWPN

HOOGLAND

STEGEREN

RIJS

BUITENPOST

DWINGELOO

PUTTEN

DOKKUM

SCHOONEBEEK

HAGESTEIN

DE WIJK

BENNEKOM

HOUTEN, HENGSTENSHOW EN NIEUWELINGENDAG
ZOON LANTO HBC KAMPIOEN NIEUWE JAARGANG

WINNAAR EREKLASSE

WINNAAR OREGON TROFEE

WINNAAR KLEINE LIMIET

WINNAAR KLEINE LIMIET

WINNAAR KLEINE LIMIET

WINNAAR KLEINE LIMIET

WINNAAR KLEINE LIMIET

WINNAAR KLEINE LIMIET

WINNAAR DEKHENGSTEN

2E PLAATS OREGON TROFEE

WINNAAR DEKHENGSTEN

2E PLAATS HENGSTENCOMPETITIE

2E IN KAMPIOENSCHAP DEKHENGSTEN

GOEDGEKEURD

KAMPIOEN 4 JARIGE TUIGPAARDEN

WINNAAR MASTERCLASS

WINNAAR COMPETITIE EN FINALE

2E PLAATS COMPETITIE

WINNAAR COMPETITIE

WINNAAR COMPETITIE

WINNAAR COMPETITIE

WINNAAR COMPETITIE

WINNAAR COMPETITIE

WINNAAR COMPETITIE

WINNAAR NIEUWELINGENKLASSE

BESTE NIEUWELING, WINNAAR GOUDEN ZWEEP
2011 ERMELO
FSP KAMPIOEN
2011
NORG, VOORSELECTIE FSP
HOOGSTE PUNTEN SHOWWAGEN
2011 HENGSTENKEURING DEN BOSCH AANGEWEZEN KWPN VERRICHTINGSONDERZOEK


Fok/aanparingsadvies:

Delviro HBC is een hengst die nakomelingen met een rijke voorhand en een expressief voorbeengebruik moet kunnen leveren. De hengst zal waarschijnlijk het best passen bij merries met een mooi hoofd en een sterk achterbeengebruik.

Onderzoekrapport:

Delviro HBC is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft veel tot zeer veel bereidheid om te werken en laat zich zeer goed rijden. De stap is ruim voldoende. Voor de showwagen klimt de hengst er in, heeft een goed lichaamsgebruik en zet de hals er zeer goed op. Delviro HBC heeft veel tot zeer veel knieactie en zet de voorbenen ruim tot zeer ruim weg. De achterbenen worden ruim voldoende gebogen en ruim voldoende
ondergebracht. De draf heeft veel zweefmoment. Delviro HBC heeft veel tot zeer veel looplust. Delviro HBC heeft als tuigpaard zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

Het onderzoek is uitgevoerd van 10 mei t/m 3 juni 2013.

 front lichaams-
houding
zweef-
moment
actie vh
voorbeen
gebruik vh achterbeen
looplust
algeheel beeld als tuigpaard
 9 8,5
8 8,5 7
8,5
8,5


AFSTAMMELINGENKEURING 2013 DELVIRO HBC:


Het Algemeen Bestuur heeft het advies van de hengstenkeuringscommissie Tuigpaard overgenomen om met betrekking tot Delviro HBC een uitzondering te maken en in 2014 opnieuw een collectie veulens te beoordelen en dan een besluit te nemen.

De beoordeelde veulens van Delviro HBC komen uit dekkingen uit de tijd dat de hengst nog niet KWPN goedgekeurd was. Onderzoek heeft uitgewezen dat de collectie door Delviro HBC in 2012 gedekte merries niet representatief is ten opzichte van de hele populatie merries die in 2012 gedekt is. De kwaliteit is duidelijk minder. De hengstenkeuringscommissie wil de hengst een eerlijke kans geven en wil volgend jaar opnieuw veulens zien. Mede gezien het feit dat de hengst zelf zeer goed presteert en ook qua bloedspreiding enige ruimte in de populatie biedt. Het Algemeen Bestuur neemt het advies van de hengstenkeuringscommissie over om deze uitzondering toe te passen in het belang van de tuigpaardfokkerij.

Delviro HBC toonde een qua type en ontwikkeling wisselende collectie, voldoende tuigtypische veulens die goed in het rechthoeksmodel staan. De actie van het voorbeen in draf is beperkt bij voldoende ruimte. Het achterbeengebruik heeft voldoende buiging maar zou doorgaans meer en krachtiger ondergebracht moeten worden. Het gebruik van de hals in draf is wisselend maar laat doorgaans te wensen over evenals de lichaamshouding.

Stalgedrag:

Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang maar druk op stal.

Veterinair rapport:

Delviro HBC nam in 2011 ook al deel aan het verrichtingsonderzoek. De kracht in het achterbeen en de onregelmatigheid in beweging was destijds reden om het onderzoek te beëindigen. In het veterinaire rapport werd destijds ook melding gemaakt van een afwijkend gebruik van het achterbeen dat daarbij een rol speelde. Tijdens het onderzoek 2013 is geen afwijkend gebruik van het achterbeen geconstateerd.

Sperma onderzoek:

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Rapport van de bezichtiging in 2013 van de moeder: Kelvira

Protocol:
Kelvira is een normaal ontwikkelde, voldoende tuigtypisch merrie.
Het hoofd is sprekend met veel uitdrukking.
De nek zou iets langer kunnen zijn, de hoofd/hals-aanzet is iets zwaar.
De hals is voldoende van lengte en staat er voldoende op met een goede bespiering, maar komt
iets diep weg.
De schoft is zeer goed ontwikkeld maar zou iets langer door kunnen lopen.
De schouder is goed van lengte maar zou er schuiner in kunnen liggen.
De rug is goed van vorm en goed bespierd.
De lendenen zijn goed van lengte maar iets strak.
De croupe is goed van lengte en ligging.
Het voorbeen zou langer moeten zijn en de voorstand is licht hol.
Het achterbeen is goed gesteld.
De kootstand is correct.
De hoeven zijn goed ontwikkeld met goede verzenen.
Het fundament is hard en droog en goed van omvang.
De stap is voldoende ruim maar iets toontredend.
De merrie was ten tijde van de beoordeling hoogdrachtig zodat de draf niet goed beoordeeld
kon worden. De merrie toonde een vlotte draf met veel balans met een goede houding.

Stokmaat: 1.62 m / kleur: donkerbruin

Kelvira heeft in 1997 bij de IBOP proef de volgende resultaten behaald:
Houding-8 (x2) Zweefmoment-8 (x2) Aktie voorbeen-8,5 (x2) Gebruik achterbeen-8 (x2)
Looplust-8,5 Algeheel beeld als tuigpaard-8,5 Totaal-82 punten
In de tuigpaardensport is Kelvira geklasseerd als: 155 winstpunten (enkelspan).